En hyldest til Leonardo da Vinci

2019

En hyldest til Leonardo da Vinci

Mit maleri lavet til en konkurrence i forbindelse med hyldest til Leonardo da Vinci hos det Italienske Kulturinstitut. I 2019 var det 500 år siden han døde. Mit maleri fik 1. pladsen i konkurrencen. 

Det tog mig 7 dage at male billedet. Det måler 80 x 80 cm., min titel på maleriet er “Geniet Leonardo da Vinci” og er lavet som en hyldest til ham.
Jeg holder meget af landskaber og kan rigtig godt lide at male og tegne dem.
Leonardo havde evnen til at male en speciel levende dybde i sine billeder kendt som sfumato effekten. Jeg havde ikke tænkt mig at det var den effekt jeg ville imitere, men stadig give en følelse af en drømmende og fantasifuld baggrund med bjerge og et landskab der kan fortolkes på flere måder. Jeg ville ikke udelukkende gengive et af hans malerier, men give beskueren et lille indblik i hans historie. Bl.a. ved den måde jeg har valgt at placere ham og de forskellige elementer fra hans tid i rummet omkring ham.

Han var en mand med utrolig mange kundskaber. Han blev altid ved med at rette på sine malerier og fik tit ikke afleveret sine bestillinger til tiden, hvis overhovedet, da det altid kunne gøres anderledes eller bedre. Så et af hans malerier kunne være mange år undervejs. Men udover at være en fantastisk maler, var han også videskabsinteresseret og meget optaget af både mennesker og dyrs biologi og anatomi. Han skrev med sit altid spejlvendte skriftsprog lange noter og glemte alt omkring sig, så hans aftensmad, bestående af suppe, altid nåede at blive kold. Det synes jeg er en sjov detalje som jeg også selv kan genkende, så jeg har valgt at placere en skål med stadig varm suppe på mit billede.

Jeg valgte også at sætte et af hans mest berømte billeder ind, nemlig maleriet af Mona Lisa med det berømte smil. På mit billede er Leonardo igang med at male hende, derfor ser hun ikke færdig ud – heller ikke hendes smil er endnu færdiggjort.

(Ovenstående information om da Vinici har jeg efter at studere historie -og biografibøger.)

Maleriet er solgt.